0,0%: alcoholvrij bier in de lage langen

0,0%: alcoholvrij bier in de lage langen

  • Frits Dunnink
  • 978-94-93201-13-2
  • Edicola Publishing

Recensie

We hielden over het onderwerp al snedige gesprekken, maar meestal waren we het over één zaak eens: maak in naam der Goden nu eens alcoholvrij bier dat ook naar bier smaakt! En kijk, laten we het nog over iets eens zijn: de jongste jaren zijn er toch wel wat alcoholvrije op de markt verschenen die echt wel meer zijn dan een moutsapje. Het zat er dus misschien wel aan te komen dat er ook ooit een boek zou over verschijnen. Maar niemand deed het! Tot de kersverse bierkenner Frits Dunnink geconfronteerd werd met een aantal vragen en er als het ware vanzelf inrolde. Voor ons ligt het eerste boek over alcoholvrij bier. Het boek omvat twee delen die telkens nog eens uitgesplitst worden. De opener van deel 1 willen we u niet onthouden: ‘ Hoe ik vrienden werd met alcoholvrij bier (maar er niet per se wil mee trouwen)’. Dat zet de toon voor een persoonlijk gesprek van/door Frits over het ontstaan van alcoholvrij bier en de huidige situatie. Ook over het brouwen ervan , en daar geeft hij bovendien enkele brouwers het woord. Deel 1 eindigt met een aantal beschouwingen over (alcoholvrij) bier voor lichaam en geest: bier en gezondheid, dus. In deel 2 gaat hij, gesteund door twee collega’s, dieper in op het ondertussen redelijk grote (en groeiende) gamma van alcoholvrije bieren. Proefnotities met wat toelichting over de brouwerijen, een indeling enz. Tot slot een index van alle geteste en beoordeelde bieren. We hebben dit boek met veel aandacht gelezen en er nog van genoten ook! Want het is geen zwaar wetenschappelijk werk geworden, maar zeer toegankelijk en goed gedocumenteerd. Met op tijd en stond een grap en/of plaats voor een persoonlijke anekdote. En een bespreking van om en bij de honderd alcoholvrije (tussen de 0,5 en 0,0 %) bieren. Met kritiek zijn we deze keer bijzonder mild. Proefverslagen, zelfs door drie kenners, zijn altijd afhankelijk van omstandigheden, niet in het minst van de proever zelf. Dus steeds (een beetje) te relativeren. Maar, waar we konden toetsen aan eigen ervaring vonden we dat het redelijk goed zat. Waar we minder voor te vinden zijn, is het ‘lijstjessyndroom’. De beste tien van hier, en de beste tien van ginder. Ja, zeggen we dan, goesting is koop. Dat dit boek ondertussen een gat in de markt vult, zoals alcoholvrij bier dat doet, mag een feit heten. En we bezondigen ons niet aan grootspraak, wanneer we stellen dat dit boek door elke bierliefhebber zou moeten gelezen worden en als leidraad kan/moet/mag dienen. Laat ze smaken!

Boeken